Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/index.php:52) in /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/wp-content/plugins/wcp-openweather/agp-core/classes/persistence/session/Agp_SessionAbstract.class.php on line 10

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/index.php:52) in /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/wp-content/plugins/wcp-openweather/agp-core/classes/persistence/session/Agp_SessionAbstract.class.php on line 10

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/index.php:52) in /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/wp-content/plugins/wcp-openweather/classes/UserOptions.class.php on line 90
Nisma për rehabilitimin e “Zajednicës” përmes Kushtetueses! – Malisheva Press

Nisma për rehabilitimin e “Zajednicës” përmes Kushtetueses!

Adnani fotoSado që marrëveshja për “Zajednicën” në shumë pika bie në kundërshtim, diku tjetër shmang dhe tjetërkund tejkalon Kushtetutën e Republikës, rreziku i vërtetë i “Zajednicës” nuk konsiston thjesht vetëm në antikushtetueshmërinë e saj, potenacialiteti i rrezikut ndodhet jashtë përmbajtjes tekstuale të marrëveshjes, por i varur nga vetë teksti i saj.Marrëveshja, por edhe vetë “Zajednica” si e tillë, nuk janë qëllime në vetvete për Serbinë, e as caku fundor, ato shërbejnë vetëm si kondita fillestare të domosdoshme në drejtim të përmbushjes së aspiratave hegjemoniste të Serbisë në kurriz të integritetit të Kosovës. Rrjedhimisht, “Zajednica” edhe po të ishte ( e që nuk është) në pajtueshmëri me Kushtetutën, si e tillë nuk duhet të lejohet, zaten edhe kundërshtimi i saj nuk po bëhet vetëm për arsye kushtetuese, edhe pse, edhe për këtë. Kushtetuta si akti më i lartë, mbetet i lartë vetëm derisa është i dobishëm dhe mbron interesat e një shumësie qytetarësh. Siç do të thoshte Spinoza, institucionet politike, ligjet dhe rregullat e shoqërive njerëzore nuk janë as të mira apo të këqija në vetvete, por vetëm në masën që ato i shërbejnë ose jo një populli që të ruajë lirinë dhe të drejtat e tij.  Prandaj, nëse  Kushtetuta e toleron praninë e Serbisë, siç po mëton tërthorazi Qeveria, ndërsa mazhoranca i ka numrat për një gjë të tillë, duke na thënë se “Zajednica” është kushtetuese dhe duhet respektuar vendimin e shumicës, kjo nuk nënkupton që “Zajednica” duhet të akomodohet, është Kushtetuta që duhet të sovranizohet e numrat të vihen në funksion të interesit publik.Si rrjedhojë, iniciativa për të kërkuar interpretim të kushtetutshmërisë të të njëjtës çështje të refuzuar më parë, përveçse një farsë institucionale, rrënuese e institucioneve të pavarura, për nga motivet është në funksion të realizimit të “Zajednicës” dhe jo të mbrojtjes së Republikës përmes Kushtetueses. Në vend se Kushtetuta të thirret në ndihmë për të sovranizuar Republikën dhe penguar “Zajednicën” si mohuese të saj, ajo po keqpërdoret për ta justifikuar atë.Përtej kësaj, kjo nismë më shumë sesa një përpjekje për të dalë nga kriza, është shfrytëzim i hapur dhe i vazhdueshëm i institucioneve të pavarura në funksion të përmbushjes së koncesioneve të dëmshme me Serbinë, qoftë edhe duke imponuar vendime dhe veprime krejtësisht kontradiktore edhe brenda tyre, siç është rasti me interpretimin e kushtetutshmërisë të së njëjtës materie, apo më keq se kaq të një derivati të një baze të cilën vetë kjo Gjykatë Kushtetuese kishte refuzuar ta shqyrtonte me rastin e adresimit të marrëveshjes Thaçi-Daçiq të 19 prillit. Mjafton pranueshmëria nga ana e Gjykatës për të shqyrtuar Marrëveshjen e 25 gushtit, pa prejudikuar aktvendimin, për të konstatuar se kemi të bëjmë me manipulimin e radhës nga qeveria dhe jo me ndriçimin e saj të vonuar. Me këtë, jo vetëm që po demaskojnë vetveten brenda një cikli të shkurtër kohor, por  po e demonstrojnë katërcipërisht mbytjen ende pa lindur të institucioneve të pavarura, duke i përdorur arbitrarisht për të arsyetuar cenimin e integritetit dhe sovranitetit shtetëror si të përputhshëm me Kushtetutën.Askush nuk ka dilema për dëmet dhe pasojat e “Zajednicës”, sikurse nuk ka iluzione për pavarësinë dhe integritetin e institucioneve të pavarura, si Gjykata Kushtetuese dhe Komisioni Qendror i Zgjedhjeve. Secilën prej tyre, e shpeshherë që të dyja në të njëjtën kohë i kanë përdorur për të çuar përpara vendime politike dhe anekse të dialogut politik me Serbinë.Aty ku e përfundoi KQZ-ja, po e vazhdon me zell Gjykata Kushtetuese. Përmes KQZ-së, hapën rrugën e zbarkimit të listës serbe, mundësuan zgjedhje paralele në veri, zhveshën procesin zgjedhor nga çdo element shtetëror dhe shkelen e shmangën Kushtetutën e ligjet, për të votuar vetëm mbi bazën e shtetësisë dhe dokumenteve serbe dhe pa qenë shtetas të Kosovës. Përderisa Gjykata Kushtetuese në mënyrë më të sofistikuar po legjitimon të njëjtat koncesione, herë duke refuzuar të marrë në shqyrtim dokumente kur qartazi përmbajtja ishte antikushtetuese, e herëve tjera duke trajtuar në mënyrë selektive e zakonisht duke heshtur, por në asnjë rast nuk hodhi poshtë ndonjë nga këto koncesione.Presidentja nuk po konteston Marrëveshjen e 25 gushtit apo pjesë të veçanta të saj. E bindur se “Zajednica” duhet të zbatohet, ajo po kërkon interpretim të përputhshmërisë me Kushtetutën, nga një institucion aspak i besueshëm, të cilit nuk i besonte as vetë Isa Mustafa. Kjo nismë duket sheshazi se është rrugë alternative e strukturës që po i përkushtohet zbatimit të “Zajednicës”.Si i tillë, veprimi është një masë brenda hallkave të të njëjtit zinxhir të një strategjie më të gjerë për ta jetësuar atë, të cilët po përdorin si mashë Gjykatën Kushtetuese dhe çdo institucion tjetër të pavarur sa herë që ju duhet në rastet kur kurthohen në agjendat e tyre të dialogut me Serbinë, që çkado mund të jenë, veç interes i qytetarëve jo. Nisur nga kjo, qëndrimi i Presidentes që do të duhej të përfaqësonte unitetin e popullit, është në kundërshtim me vetë vullnetin e tij. Me mbi 200 mijë nënshkrime të qytetarëve nga peticioni kundër marrëveshjes së 25 gushtit dhe demarkacionit, Presidentja do të duhej detyrimisht të pozicionohej në anën e qytetarëve dhe të kërkojë rrugë për ta pamundësuar “Zajednicën”. Në vend të një iniciative që glorifikon “Zajednicën” nga aspekti kushtetues, na duhet një nismë për ta zhbërë këtë marrëveshje, e në mungesë të kësaj, dhe përderisa institucionet janë në kontradiktë me vullnetin e qytetarëve, rezistenca e këtyre të fundit është rruga e vetme deri në tërheqjen e nënshkrimit.