Hajgaret e Qeverisë me Çlirimtarët

islam krasniqi

Shkrim nga Islam Krasniqi

Pas 16 viteve  pritje  për rregullimin e statusit të veteranve, invalidve dhe të gjithë atyrë që kontribuan për çlirimin e vendit më në fund u gjend një zgjidhje e cila jo që i gëzonë çlirimtarët por i turpëron, a  vërtet kaq pak rrespekt meritojn, apo respekt meritojnë vetëm ata që dhanë jetën për ketë ditë, që kush të do të luaj dhe të shkelë mbi gjakun e tyre.

Qeveria e Kosovës ka caktuar lartësinë e pensionit për luftëtaret e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës që do të gëzojn ketë pension, që llogaritet  sa  një pagë e atyrë që janë në asistenc sociale gjegjësisht sa një social, i cili jo që llogaritet si pagë por si hajgare për  ata që kanë nevojë  per ndihm.

Paga e pënsionit të cilën e  ka  caktuar qeveria e  Kosovës është ndarë në dy kategori, deri në 35 vjeqë nga 130  dhe  mbi 35 vjeqë 170 € për luftëtarë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.  Kur deputetët e republikër së kosovës marrin nga  1500 €, paga dhe   në rastë të moszgjedhjës së tyre  marrin 80%  të rrogës pë një mandat gati,  a nuk është turp që vetëranet  të marrin rrogë 130 €, kur  zyrtarët marrin rroga 1000 € vetëranet  turprohën nga  pensioni i tyë.

Nesë paga  mesatare në Kosovë qenka 130 deri në 170 € po përfaqësusit e popllit marrin paga  10 fish apo 20 fish me të lartë së mesatarja. A nuk jemi njërz të gjithë, a  nuk kemi hise të gjithë në ketë qiellë, në ketë tokë, a nuk meritojëm të gjith ti gëzojm femijet tanë duke  ju mundesuar  një jetë me të mirë. Premtimi i qeveris ka qenë që nga janari i keti vitit të marrin pensione Pjestarët e Ushtris Çlirimtare të Kosovës në menyrë retroaktive, ku pensioni i tyrë nuk do të jetë me i ultë së 220  €, mirpo qeveria me dinakrin e sajë jo që e realizoj premtimin e sajë por i stërzgjati procëdurat e saj rreth verifikimit të UÇK-së  dhe u’a plaqkiti pensionet për gjashtë mujorin e parë, mirpo kur erdhi përfundimi i verifikimit të tyre doli me disa deklarata qesharake që larëtesia e pensionit do të jetë nga 130 deri në 170€  me  qëllim që vetëranet të kundershtojën dhe të stërzgjatet procedura përseri që edhe  ky vitë të shkoi kështu lamsh që edhe  për gjashtmujorin e  dytë tju plaqikten mjetët që janë ndarë për ta,  që dmth të bejë hajgare  edhe pakë me  ta. Shpresojmë që organet përgjegjëse ta rishikojnë ketë proces edhe një herë dhe të mos jetë ndonjë plan i cili shkon vetëm në dëm të çlirimtarve, i cili i zgjatë proceduren dhe vonon pensionet e tyre.