Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/index.php:52) in /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/wp-content/plugins/wcp-openweather/agp-core/classes/persistence/session/Agp_SessionAbstract.class.php on line 10

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/index.php:52) in /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/wp-content/plugins/wcp-openweather/agp-core/classes/persistence/session/Agp_SessionAbstract.class.php on line 10

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/index.php:52) in /home/besnikzki/webapps/malishevapresswp2/wp-content/plugins/wcp-openweather/classes/UserOptions.class.php on line 90
Diaspora kërkon ulëse në Kuvend – Malisheva Press

Diaspora kërkon ulëse në Kuvend

Shoqatat kulturore shqiptare dhe personalitete aktive nga landi më i madh në Gjermani, Nordrajn Vestfalen, të mbledhur me iniciativën e Shoqatës Kulturore Integruese “Identitet” me seli në Dyseldorf, përmes një peticioni kanë kërkuar nga institucionet e Kosovës, të mos e injorohet më diaspora shqiptare në botë, raporton televizioni publik i Kosovës.
Përfaqësuesit kanë kërkuar përfaqësim direkt të diasporës në institucionet e vendit përmes vendeve të rezervuara në Parlamentin e Republikës së Kosovës, përcjell albinfo.ch.

“Mërgata Shqiptare sidomos ajo nga Kosova, që nga paslufta është pjesa më e anashkaluar dhe e përçmuar e shoqërisë”, thuhet në një peticion dërguar institucioneve të Kosovës nga Shoqatat kulturore shqiptare, “Identitet” me seli në Dyseldorf, në krahinën më të madhe në Gjermani, Nordrajn Vestfalen. “Diaspora është pjesa më e merituar e para luftës, gjatë luftës, por edhe tash dhe është pjesa më aktive e shoqërisë kosovare”, thuhet në peticion.

“Zgjedhjet e përgjithshme politike të fundit, të mbajtura në Kosovë, ishin edhe një shkak më shumë i zhgënjimit të qytetarëve, pasi mërgata edhe njëherë u përjashtua nga e drejta kushtetuese për të votuar”, thuhet tutje, teksa shtohet se “është koha e fundit që Republika e Kosovës të sillet me qytetarët e saj në mërgim si Nënë, e jo si njerkë”.

Ndër kërkesat e shtruara në këtë peticion janë: Regjistrimi i diasporës; të hiqen pagesat e dyfishtë të sigurimeve të automjeteve në kufi; të krijohen kushte dhe ti mundësohet mërgatës të votojë, jo me postë, por në mënyrë elektronike dhe votim të drejtpërdrejtë në vendvotime në Ambasada, Konsullata, apo edhe në selitë e klubeve dhe shoqatave shqiptare; të bëhet përfaqësimi i diasporës në institucionet e vendit me vendet e rezervuara në Parlamentin e Kosovës, pastaj që “stafi i Ministrisë së Diasporës të drejtohet nga diaspora” etj.